Victoria Peak

Världens vackraste vy över en storstad?

Victoria Peak (traditionell kinesiska: 太平山, eller tidigare-扯旗 山) är ett berg i Hong Kong. Berget är även känt som Mount Austin och lokalt som The Peak. Victoria Peak är beläget i den västra halvan av Hong Kong Island. Med en höjd av 552 meter (1811 fot) är det det högsta berget på ön.

Med cirka sju miljoner besökare varje år, är Victoria Peak en stor turistattraktion i Hongkong. Den erbjuder en helt makalös utsikt över staden med dess skyskrapor och hamnar. Jag rekommenderar verkligen att Ni tar Er hit ifall Ni har möjlighet.

Det stora antalet besökare har lett till byggandet av två stycken köpcentra på toppen, nämligen Peak Tower och Peak Galleria, som båda ligger intill varandra.

Victoria Peak HongKong

Victoria Peak HongKong

The Peak Tower innefattar den övre stationen av Peak Tram, spårvagnen som tar passagerare upp från Hong Kongs centrala distrikt. Peak Galleria innefattar busstationen som används av Hongkongs bussar och av de gröna minibussarna på The Peak. Victoria Peak är också tillgänglig med taxi och egen bil via Peak Road, samt till fots genom att vandra uppför den branta Old Peak Road från Zoological Botanical Gardens. Inne i Peak Tower finns affärer, restauranger, ett vax museum, plus ett observatoriedäck. Det finns även en snabbmatsrestaurang som har några bord ute på en balkong med utsikt ner mot hamnen. Utsikten är värd mycket mer än vad Ni betalar för maten. På andra sidan finns även McDonald’s, trist nog. Kapitalismens främsta fanbärare McDonald’s undkommer Ni inte ens här på toppen.

På toppen av Peak Tower ligger observatoriedäcket med den helt sagolika utsikten. Att besöka däcket är belagt med en liten avgift, men tro mig det är värt varenda krona. Snåla inte in på detta!

Den bästa tiden att besöka Victoria Peak är, enligt mig i alla fall, sen eftermiddag en klar dag. Stanna på toppen en timme eller två och se hur landskapet förändras från dagen till skymningen och sist natten. Ett enastående skådespel som Ni sent kommer glömma.

Hemsida:
http://www.thepeak.com.hk/