Väder

Dagens väder i Hong Kong

Hong Kong
28°
light rain
humidity: 79%
wind: 4m/s ESE
H 31 • L 29
30°
Tue
30°
Wed
29°
Thu
28°
Fri
27°
Sat
Weather from OpenWeatherMap

Subtropiskt klimat

Klimatet i Hongkong är subtropiskt, på gränsen mot tempererat för nästan hälften av året. Under november och december blåser trevliga låtta vindar och temperaturen är behaglig. Många betraktar dessa som just de bästa månaderna på året för Hong Kong. Januari och februari är mer molnigt, med enstaka kalla fronter följt av torra nordliga vindar. Det är inte ovanligt att temperaturen sjunker under 10C.

Mars och april kan också vara väldigt trevliga trots att det kan förekomma enstaka perioder av hög luftfuktighet. Dimma och duggregn kan skapa stora problem på högre höjder mot sydost. Till följd av detta uppstår ibland störningar i flyg- och färje-trafiken på grund av nedsatta sikten.

Månaderna mellan maj och augusti är heta och fuktiga med enstaka regnskurar och åska, särskilt under förmiddagarna. Eftermiddagens temperaturer överstiger ofta 30C. På natten,  rör sig temperaturen vanligtvis runt 25C med en hög luftfuktighet. Vissa år har en kortare torka på en till två veckor dyk upp i juli.

Juli till september är de månader då Hong Kong är mest sannolikt att drabbas av tropiska cykloner, även om vanliga stormar inte ovanliga när som helst mellan maj och november. I genomsnitt är det ca 31 tropiska cykloner i området kring nordvästra Stilla havet och Kina haven varje år. Ungefär hälften av dem når en sådan styrka att de kan klassas som tyfoner vilket innebär vindar på max 118 km/h.

Den genomsnittliga årliga nederbörden varierar från omkring 1300 millimeter vid Waglan Island till mer än 3.000 mm i närheten av Tai Mo Shan. Omkring 80 procent av regnet faller mellan maj och september. Den regnigaste månaden är augusti, då regn inträffar ungefär fyra dagar av sju och den genomsnittliga månatliga nederbörden vid observatoriet är 391,4 mm. Den torraste månaden är januari, då det månatliga genomsnittet är bara 23,4 millimeter och regnet faller endast omkring sex dagar per månad.

Svåra väderfenomen som kan påverka Hong Kong innefattar tropiska cykloner, stark  monsun-vindar under vintern och åska med tillhörande stormbyar som är mest frekventa från april till september. Tromber och hagelstormar förekommer sällan. Snö och tornados är direkt sällsynta.