Shenzhen

Shenzhen tillverkar det Ni köper

en skyskrapa

En skyskrapa i Shenzhen

Shenzhen (kinesiska: 深圳 市, pinyin: Shenzhen Shi, IPA: [ʂən ˥ ˥ t͡ʂən ˥ ˩]) är en stad i Guangdong-provinsen i södra Kina, strax norr om Hong Kong. Staden Shenzhen har en särskild administrativ ställning med eget styre under den kinesiska regeringen, likt Hong Kong och Macau.

På grund av Kinas ekonomiska liberalisering, som den reformistiska ledaren Deng Xiaoping öppnade för, blev området Kinas första och utan tvekan ett av de mest framgångsrika särskilda ekonomiska zoner.

Den moderna stadsbilden som finns här är resultatet av den livliga ekonomi som möjliggjorts genom snabba utländska investeringar sedan slutet av 1970-talet, då staden endast var en liten fiskeby. Sedan dess har utländska medborgare investerat mer än 30 miljarder US dollar för att bygga fabriker och bildandet av joint ventures. Shenzhen sägs numera vara en av de snabbast växande städerna i världen. Idag har Shenzhen över 8 miljoner invånare, ingen liten ökning på 40 år.

Staden är hem till Shenzhen Stock Exchange samt huserar huvudkontor för många högteknologiska företag. Här finns också den näst största hamnen i Kina, endast slagen av hamnen i Shanghai. Allt detta gör staden till en viktig ekonomisk maktfaktor inte bara i södra Kina utan hela landet.

Fabriker och industrier

Runt Shenzhen finns många fabriker som tillverkar allt från kläder till elektronik. Här finns bland annat företaget Foxconn som tillverkar många av Apples olika produkter som iPhone, iPad, Macbook Pro etc. Företaget har ett stort komplex med fabriker Longhua Science & Technology Park, även kallat Foxconn City. Där arbetar och bor mellan 300.000 till 450.000 människor. Det är som en egen liten stad med egna restauranger, banker, brandkår, tv-kanal med mera.

Det finns även många skupelfria fabriker, både stora som små, som tillverkar piratkopierade märkesprodukter. Allt Ni kan tänka Er kopieras här. Vi pratar mediciner som Viagra, väskor som Hermés Birkin till mobiltelefoner som iPhone från Apple. Mycket av det säljs till stora grossister som smugglar in det i väst. För den intresserade går det att köpa mycket av detta i det stora köpcentret Lo Wu Commercial Center.

Till Shenzhen från Hong Kong

Det bästa och enklaste sättet att sig från Hong Kong till Shenzhen är enligt mig med MTR / tunnelbana. Det är förhållandevis enkelt samt billigt. Ta East Rail Line från Hung Hom till slutstationen Lo Wu. Resan dit tar cirka 45 minuter.

Innan Ni får gå in i staden från stationsbyggnaden måste Ni passera pass- samt visumkontrollen. Svenska medborgare kan ansöka om visum direkt på plats. Visumet kostar, i skrivande stund, cirka 250:- svenska kronor. Det tar 1 till 1,5h att få visumet beroende på mängden ansökningar som för tillfället behöver behandlas. Ett tips här är att ta med en bläckpenna eller två eftersom Ni kommer behöva fylla i en mängd olika papper.