Kommunikationer & Transport

Ta sig runt

Hongkong är mycket praktisk stad när det gäller att ta sig runt. Ni kommer att älska tunnelbanan, MTR som den heter, eftersom den är effektiv, ren och säker. Sedan finns det de  ständigt närvarande bussarna. Allt som oftast rör det sig om luftkonditionerade dubbeldäckare. Med tanke på att Hong Kong är relativt litet till yta är allt mer eller mindre beläget hyfsat nära var Ni än befinner Er för tillfället. Det tar högst två timmar att komma någonstans, och om det är nära en MTR, oftast en halvtimme eller 45 minuter, såvida det inte rör sig om de nya territorierna.

Tunnelbana / MTR

MTR Hong Kong Tunnelbana

MTR Hong Kong

Buss

Bussar i Hongkong finns det gott om. De är hyfsat bekväma och de flesta är luftkonditionerade. Särskilt populära är de dubbeldäckare som erbjuder fantastisk utsikt över den omgivande staden. Att sätta sig på en sådan och bara åka runt lite utan en given destination som mål är ett bra sätt att se staden.

Busslinjer täcker nästan hela Hong Kong Island, Kowloon och Nya territorierna. Kowloon Motor Bus, New World First Bus och Citybus trafiklinjer för att täcka Hong Kong Island, Kowloon och Nya territorierna. Nya Lantao Bus är huvudsakligen verksamt på Lantau Island och Long Vinn Bus tillhandahåller bussförbindelser till norra Lantau och flygplatsen.

Bussarnas slutdestination är väl synlig på framsidan av bussen. Namnet visas både engelska och kinesiska.

Priserna är baserade på sträckan som färdas. Exakt summa krävs vid betalning, växel ges ej. Octopus accepteras.

Minibuss

Minibussar är små personbilar bussar som transporterar cirka 16 personer. De gröna minibussarna trafikerar särskilda sträckor till fasta priser. Exakt summa pengar krävs när Ni stiger på. Octopus accepteras. De röda minibussarna trafikera linjer som inte alltid fasta och som passagerare kan Ni gå av och på var som helst längs vägen, förutom där särskilda förbud gäller. Förarna ger här växel på små summor.

När minibussen är fylld med passagerare stannar den inte förrän någon ber att få stiga av. Observera dessa minibussar lämpar sig bäst för personer som kan tala en del kantonesiska och som är förtrogna med staden Hong Kong.

Taxi

Taxi finns det gott om i hela Hong Kong bortsett från avlägsna områden. Dessa kan allt som oftast stannas på gatan, förutom vid vissa begränsade områden, eller ringas via telefon. Alla är billiga, luftkonditionerade och rena. Att åka taxi i Hong Kong är en ren fröjd faktiskt.

Det finns tre färger för taxi. Dessa färger anger var bilen i fråga opererar. Röda taxibilar kör i större delen av Hongkong, med undantag för Tung Chung Road och södra sidan av Lantau Island. Gröna opererar på Nya territorierna. Blå taxibilar kör bara på Lantau Island. Priserna för dessa olika bilar skiljer sig lite men skillnaderna är små.

Alla taxibilar tar turer till Hong Kong International Airport samt Disneyland Hong Kong. Taxi är ofta lätt att stanna på gatan. Det finns dock vissa områden där taxi inte får stanna för att plocka upp elle släppa av passagerare. Taxiköer finns även lite här och var bland annat utanför vissa hotell och taxistationer.